– Med nästa generations 3d-printers som nu lanseras är fokus snarare produktion än prototyp. Många tekniker och maskiner börjar nu också leva upp till de högt ställda krav som finns inom serietillverkning i plast, säger Anders Sjöberg, försäljnings- och marknadschef på Digital Mechanics.   

 

Digitalt produktionsflöde

 

En av de senaste maskinerna på marknaden är HP Jet Fusion 4200. Med sin Multi Jet Fusion-teknik producerar maskinen komponenter upp till tre gånger så snabbt som befintlig SLS-teknik, vilket blir mer kostnadseffektivt. För vissa detaljer kan den vara ett intressant alternativ mot traditionell formsprutning. Utmaningen för en producent blir att ta rätt produktionsansvar. 

Vi ser att producenter har behov av snabba effektiva lösningar

– Framtiden som vi ser är digitalproduktion och det behövs one-stop-shops, där olika maskiner, tekniker och lång erfarenhet inom 3d-printing samlas under ett tak. Företag kan ha en maskin för eget bruk, men när det blir större projekt och mer produktion, ser vi att producenter har behov av snabba effektiva lösningar, säger Anders Sjöberg.