Begreppet Gnosjöandan har länge varit känt inom svensk näringsliv – ett begrepp som än idag bland annat. står för företagsamhet, klurighet, effektivitet men också samverkan.

 

Entreprenörskap en drivkraft

 

Få regioner i Sverige har haft sådan stark inverkan på landets industri och entreprenörskap som Gnosjöregionen. Regionen, som består av kommunerna Värnamo, Vaggeryd, Gislaved och Gnosjö kan idag stoltsera med cirka 12 000 företag som tillsammans omsätter 70 miljarder kronor. Sätt det i ljuset av att invånarantalet är knappa 87 000 medborgare.

Det är ju så man alltid gjort i bygden

– Jag är själv inte bördig från Gnosjöregionen men däremot bosatt och verksam här sedan drygt 13 år tillbaka. I mitt yrke kan jag många gånger reflektera över hur få det är som verkligen förstår vilket starkt varumärke de själva, och deras föregångare, skapat, och fortfarande skapar. Det är ju så man alltid gjort i bygden, säger Thomas Perdsjö, på GnosjoRegion.se

GnosjoRegion.se är en del av den moderna Gnosjöandan som Thomas Perdsjö bäst beskriver som den ”digitala Gnosjöandan”.

– Vi samarbetar och hjälps åt för att få företagen att bli mer synliga och därigenom få in fler affärer till våra företag, säger Thomas Perdsjö. 

 

Kommer med modersmjölken

 

Men var kommer den starka drivkraften att starta företag ifrån? Hur kommer det sig att det också går så bra för många både lokala, nationella och internationella företag från Gnosjöregionen?

– För många är det naturligt att starta företag. Om dina föräldrar och generationer före dem varit företagare kommer företagandet nästan med modersmjölken, säger Thomas Perdsjö.

En annan viktig faktor är samverkan mellan bolagen.

Det är vad som gör det så fantastiskt intressant att arbeta i Gnosjöregionen

– Prestigelösheten är ofta påtaglig; man kan tipsa varandra om affärsmöjligheter och delar med sig av uppdrag man själv inte har kapacitet att genomföra. Det här samspelet gör att köper man en lösning av ett bolag kan man nästan lita på att man också får ta del av kompetens från hela Gnosjöregionen. Det är vad som gör det så fantastiskt intressant att arbeta i Gnosjöregionen, avslutar Thomas Perdsjö.