Ovako utvecklar och tillverkar stål för högbelastade komponenter där stålets egenskaper spelar en avgörande roll. Prestanda genom optimerade egenskaper och lågt miljöavtryck är nyckelvärden vid utveckling av framtidens och nutidens produkter, och det är där vårt stål har en avgörande roll.

– Jag stöttar utvecklingsprocessen av växellådor och drivlinor inom fordonsindustrin med bland annat material- och designlösningar. Ofta med målet att förlänga livslängden på befintliga produkter genom att få dem att klara av högre vridmoment, eller vid nyutveckling att öka kraftöverföringen per viktenhet. För att klara detta behöver rätt egenskaper vara tillämpade på rätt plats, och vi ger våra kunder denna möjlighet, säger Elias Löthman applikationsingenjör på Ovako AB.

 

Elias Löthman

Elias Löthman är applikationsingenjör på Ovako AB. Foto: Patrik Ölund

 

Företaget har motsvarande utvecklingssamarbeten med andra företag inom bland annat kullager-, transport- och tillverkningsindustrin. 

– Vi satsar mycket på säkerhet, kvalitet och hållbarhet. Det pågår utvecklingsprojekt hela tiden, på alla Ovakos enheter, säger Moa Ylvén, säkerhetschef på Ovako i Boxholm och även ansvarig för verksamhetsutvecklingen.

 

Ett företag som satsar i alla led

Ovako har fler än 3000 anställda och är sedan juni 2018 en del av den japanska stålkoncernen Nippon Steel & Sumitomo Metal Corporation med en världsledande position.

Företagets produktion omfattar stål i form av stänger, rör, ringar – ofta i hög grad förädlade. Tillverkningsprocessen är baserad på återvunnet stål och en nordisk koldioxidsnål elmix, vilket gör att Ovakos produkter har 80 procent lägre koldioxidavtryck jämfört med det globala genomsnittet.  

 

Stora utvecklingsmöjligheter

Det är starkt fokus på säkerhet inom koncernen med noll arbetsplatsolyckor som mål. Alla ska kunna känna sig trygga på arbetsplatsen.

– Systematik, förebyggande arbete och utbildning är viktiga komponenter i säkerhetsarbetet, fortsätter Moa Ylvén.

 

Moa Ylvén

Moa Ylvén är säkerhetschef på Ovako i Boxholm och även ansvarig för verksamhetsutvecklingen. Foto: Ebba Persson

 

På Ovako blir man väl omhändertagen och det finns goda möjligheter till utveckling. Företaget satsar på att skapa en attraktiv arbetsplats med varierande arbetsuppgifter.

Företaget är så stort att man kan utvecklas och samtidigt så litet så att det du gör märks och gör skillnad. Att må bra, trivas och ha ett fungerande privat- och arbetsliv är viktigt, fortsätter Elias Löthman.

Nu tillför dessutom den globala japanska koncernen nya möjligheter. Ovako letar alltid efter talanger som vill vara med och skapa en hållbar framtid för oss alla.

– Med eget driv och engagemang kan du påverka din kompetensutveckling och bygga din karriär hos oss. Vi letar alltid efter nytänkande, ansvarsfulla och kunniga medarbetare som vill ta det höghållfasta högrena specialstålet till nästa nivå, avslutar Moa Ylvén.