De senaste två åren har jag ägnat en stor del av min tid kring fotbollen, det har varit min väg för att göra en samhällsinsats för alla de nyanlända ungdomarna som kom hit 2015.

Som säkert de flesta minns så var hösten 2015 en omtumlande period och det var då jag kände att det var dags att gå från tyckande till handling. Resultatet blev ett fotbollslag för 15 ensamkommande killar som vi döpte till Flyttfågeln FC. Två dagar innan premiären landade lagets nya vita matchställ och inomhusfotbollsskor som jag själv köpt till dem. Säsongen kunde börja!

Det kommer att ta dig på en resa där du får lära känna många nya härliga människor.

Att blicka tillbaka på de här två åren och se vad fotbollen har bidragit med gör att det känns hoppfullt. För på samma sätt som jag valt fotboll, med sina egenskaper att förena människor så finns det förstås många andra aktiviteter och intressen som skapar detsamma, det handlar bara om att människan bakom tar sig modet och vågar. För egentligen, hur fel kan det bli? Att kombinera sitt eget intresse eller hobby med att bjuda in och möta människor som delar detsamma. Det kommer att ta dig på en resa där du garanterat får lära känna många nya härliga människor som du får dela ditt intresse med och också kommer att få ett bidrag från dem till dig själv.

 

Nationaldagsfestival

 

Efter att Flyttfågeln FC kommit igång upptäcktes även behovet av fler insatser för de nyanlända ungdomarna. Då föddes idén till Tillsammans Cup. En nationaldagsfestival i kärlekens tecken med artister, aktiviteter, mat och fotboll. 300 nyanlända och etablerade svenska ungdomar bjöds in för att spela fotboll i mixade lag för en dag. Inramningen 6 juni 2016 var fantastisk!

Hela orten gick samman.

Omkring 10 000 människor firade dagen tillsammans på Enskede IP. Allt detta organiserades helt ideellt på kvällar och helger av ett dussin vänner och med stöd från Enskede IK och massvis med volontärer under dagen. Hela orten gick samman och visade vilket Sverige vi står för.

 

Repris på det?

 

Fotbollsskor - Foto: MostphotosSåklart! På nationaldagen i år nöjde vi oss inte med en Tillsammans cup. Fjorton orter runtom i Sverige, från Övertorneå i norr till Göteborg i söder, genomförde Tillsammans Cup. En manifestation för ett öppet Sverige där vi tar hand om varandra oavsett bakgrund, religion, kön eller sexuell läggning. Totalt samlades 2 500 nyanlända och etablerade svenska killar och tjejer för att spela fotboll tillsammans och med fler än 20 000 besökare. Föreningssverige visade sin bästa sida och många eldsjälar där ute lyckades att engagera många personer på sina respektive orter. Totalt sett var drygt 600 volontärer involverade i Tillsammans Cup. Det finns energi där ute!

 

En dörröppnare

 

Fotbollen har följt mig de senaste två åren, eller jag har följt fotbollen, och det känns som en resa som bara är påbörjad. Det är en dörröppnare som skapar kravlösa möten och som knyter band och stärker individer på ett sätt som få andra aktiviteter kan.

För min egen del är engagemanget i de nyanlända och fotbollen det bästa jag har gjort.

För min egen del är engagemanget i de nyanlända och fotbollen det bästa jag har gjort. Det har givit mig väldigt mycket tillbaka och jag har också fått många nya insikter, så för alla er som har ett speciellt intresse eller en hobby, våga bjud in andra och dela med dig. Jag är säker på att det inte är något ni kommer ångra. Genom att våga kan du hitta andra att dela ditt intresse med och träffa nya vänner för livet som kan ge det där lite guldiga i vardagen.