– Jag är trött på ordlekar. Jag är trött på tomma ord och loja löften,  säger Alexandra Pascalidou. Hon menar att de som har makten inom politik- och näringsliv borde ha insett att mångfald lönar sig.

Både för konsumenter och producenter och inte bara det - det ger klirr i kassan - i form av ökad lönsamhet och förbättrad verksamhetsutveckling. Men även om det inte skulle löna sig så är det ändå ett kompromisslöst kontrakt och en förutsättning för framtiden.

Alla människor, oavsett ursprung, bakgrund, sexualitet, funktionalitet, klass, hemadress ska ges samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter menar Alexandra. Människor ska helt enkelt slippa portas eller förlora fotfästet bara för att de avviker från samhällsnormens snäva nålsöga.

Se möjligheterna

Vi lever i en globaliserad värld som präglas av mångfald på alla plan. Vi sorterar och kategoriserar människor dagligen, både medvetet och omedvetet. Vi är överösta i myterna om ”Den andre”. Det kan handla om subtila saker, som att möta en annan människas blick, le, hälsa, se och synliggöra den andre. Eller osynliggöra och tillintetgöra.

När Alexandra växte upp insåg hon att det hade med status, klass, utseende och ursprung att göra. Men också funktionalitet. En kompis till Alexandra i rullstol berättar att folk behandlar henne som om hon vore förståndshandikappad och talar över huvudet på henne. Alexandra hävdar att för att komma till botten med problematiken måste vi rannsaka oss själva och arbeta mer på att se och synliggöra våra egna fördomar och föreställningar som ofta står i vägen.

– Framför allt får vi inte glömma att mångfald är betydligt roligare än enfald. Mångfalden ökar kreativiteten, innovationen, skaparkraften och vidgar våra perspektiv. Mångfald gör livet rikare på alla sätt, och den för oss framförallt framåt, säger Alexandra med ett stort leende.

Slitningar – i Sverige och Europa

– Det går bra nu och jäkligt dåligt samtidigt, säger Alexandra.

Vi lever i en oerhört polariserad tid, inte bara i Sverige utan i hela Europa och i världen. Vi ser rasister, ultranationalister och populister vinna mark och breda ut sig. Rädslan sitter vid ratten och känslorna tar över medan fakta förlorar mark. De utnyttjar demokratin och yttrandefriheten som vapen för att ta över det offentliga samtalet. Dessa krafter pumpar ut stereotyper som etsar sig fast i var och en av oss. I en tid när vi blir mer mottagliga för enkla svar och syndabockar.

– Det som krävs av oss är att vi står upp, tar strid för självklarheter som alla människors lika värde och de grundläggande mänskliga rättigheterna, säger Alexandra.

Nyckeln till framgång

Mångfald är helt enkelt vår tids största utmaning – inte sedan andra världskriget har så många migranter och flyktingar rört sig över gränserna. I en utopi skapad av Alexandra har vi en meritokrati där duglighet, kompetens, kapacitet, kraft, talang, passion och ambition premieras före färgskalor. En demokrati där barn oavsett allt kan göra karriär och växa.

– Det som krävs nu är att mångfaldsplanerna lämnar pappret och får vingar. Om alla som avviker från normen får krokben i till exempel jobbrekryteringen finns det otaliga knep att tillgå – anonymiserade ansökningshandlingar där meriter och kompetens premieras, säger Alexandra.

Trots mörkret ser hon en lysande ljus framtid! Hon tror på mänskligheten och kommer att kämpa för mångfald och integration till sista andetaget. Hon, Alexandra Pascalidou, allas vårt kliande sår som rättvist och rasande nyfiket lägger näsan i blöt. Och får oss att reflektera. Om så bara för en sekund.