Länge har kvinnor tvingats ta ett gemensamt ansvar i rollen som potentiellt offer. De har ägnat stora delar av ­förfesten till att planera hur de ska ta sig hem efter festen, de har gått i feministiskt självförsvar, pratat taktik med sina vänner kring vad man ska tänka på när de ska ta sig hem på egen hand; prata med någon i telefon, ha ­nycklarna redo mellan fingrarna, prata inte med främlingar och så vidare. Listan kan göras lång. Samtidigt har män inte behövt ta kollektivt ansvar.

När det kommer på tal blir många män arga och kan säga ”det har inte med mig att göra, ”varför ska jag behöva ta ­ansvar för vad några få gör” eller ”inte alla män”. Det är dags att vi går från feministiskt självförsvar till maskulint självansvar.

Vad kan de män som vill vara en del av arbetet med att göra Sverige mer jämställt göra? Ida Östensson listar fem punkter.

 

Fem handfasta råd

nummer 1Arrangera killmiddagar (killmiddag.se).

Nummer 2Ta ditt ansvar i det privata. Låt aldrig sexistisk jargong passera. Ha jämställdhet som en måttstock när du väljer vad du ska rösta på.

Nummer 3Läs på om hur ett jämställdhetsarbete gynnar alla, oavsett kön. Sverige måste få bukt på att var femte man saknar en nära vän.

nummer 4Lyft frågan på jobbet, undersök hur ni jobbar för att skapa en jämställd arbetsplats.

nummer 5Sitter du på rekryteringsmakt gå utanför ditt nätverk. Ett tips är att införa kompetensbaserad rekrytering.