Utifrån brottslingens synvinkel är ID-kapningar ofta ett betydligt säkrare alternativ än att ägna sig åt brottslighet som kräver fysisk konfrontation med brottsoffret.

En ID-kapning kan genomföras på flera sätt. Ofta kommer bedragarna över andra personers kontokortsnummer eller personuppgifter via nätet. Bedragarna provar sig fram genom att försöka genomföra köp med hjälp av kontonumren. Bedragarna kan också kapa en annan persons identitet genom att stjäla plånboken med personens ID-kort eller körkort i, eller genom att göra inbrott och stjäla personers pass. Bedragarnas främsta drivkraft är förstås pengar – att genom den kapades identitet kunna genomföra så många köp som möjligt.lotta

– Lyckligtvis så kan du som privatperson göra mycket för att förebygga ID-kapningar. Lås dina kreditkort för utlandsköp eller Internetköp när du inte använder dem för de syftena. Skaffa ett extra kontokort, ett ”Shoppingkort” dit du för över mindre summor pengar att konsumera för. På så sätt undviker du att hela lönen eller allt ditt sparkapital och krediten försvinner om ett av dina kort används, säger Lotta Mauritzson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Hon rekommenderar också den som inte redan har ett lås på sin brevlåda att montera ett sådant. Om du bor i lägenhet kan det vara klokt att montera en anordning vid brevinkastet som gör det omöjligt för en eventuell bedragare att fiska upp brev från din hallmatta.

– Var också vaksam på om du får mail där du ombeds lämna ut dina kort- eller bankuppgifter från företag där du är kund. Seriösa företag skickar aldrig ut den typen av mail, så ta för vana att aldrig lämna ut uppgifterna i sådana sammanhang, säger Lotta Mauritzson.

Stulna kortuppgifter vanligt

– Den typ av ID-kapningar som ökat snabbast på senare år är köp med stulna kortuppgifter på nätet. Hackers som gjort intrång i e-handelsföretags kunddatabaser eller andra typer av kundregister och på så sätt kommit över ett stort antal kortuppgifter säljer ofta vidare dem till bedragare som försöker köpa varor och tjänster på nätet med hjälp av de stulna kortuppgifterna, säger Mattias Falkbåge, gruppchef på Polismyndighetens nationella bedrägericenter.

För polisen är det ofta svårt att spåra brottslingarna som genomför ID-kapningarna, i synnerhet om köpen med de stulna kortuppgifterna gjorts på utländska e-handelssajter. Phishingmail, där avsändaren ofta säger sig vara ett stort svenskt välbekant företag, exempelvis en bank eller en detaljhandelskedja, syftar i allmänhet till att nätbedragarna försöker komma över kortuppgifterna direkt från kortinnehavaren. Det kan exempelvis röra sig om mail där man ombeds uppdatera sina kortuppgifter. Besvara och följ aldrig instruktionerna i den typen av mail.

Spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagenpolis

– Mitt främsta tips till den som vill skydda sig mot den vanligaste formen av ID-kapningar är att höra av sig till sin bank för att kolla om de erbjuder någon form av e-handelsspärr för sina bankkort. Det tar under en minut att spärra sitt kort och när du vill handla på nätet låser du tillfälligt upp spärren med hjälp av ditt mobila bank-ID. Det är ett av de bästa sätten att skydda sig mot stulna kortuppgifter på nätet, säger Mattias Falkbåge.

Ett annat tips är att ansluta sig så att du får information digitalt om en kreditupplysning har tagits i ditt namn. Det gör att du direkt får veta om en bedragare försökt köpa något på kredit i ditt namn. Det finns digitala brevlådor som är gratis.

Om du får meddelande om att en kreditupplysning tagits i ditt namn ska du omedelbart kontakta företaget som ansökt om upplysningen och tala om för dem att det rör sig om ett bedrägeri. I nästa steg bör du polisanmäla händelsen och spärra ditt personnummer hos de stora kreditupplysningsföretagen, som numera har ett gemensamt register.