– Vi ser hur intresset för arktiska upplevelser växer och det är fantastiskt kul att se att även sommarsäsongen lockar. Men att få uppleva midnattssolen samtidigt som man får sova i ett isrum och uppleva arktisk kyla, det är något alldeles extra, konstaterar Christophe Risenius, som är nytillträdd vd för Icehotel.

Och han vet vad han talar om. Som uppvuxen i Frankrike vet han att värdesätta den natur och kultur som norra Sverige erbjuder.

– Ni som är födda i Sverige förstår nog inte riktigt hur fantastiskt folk från andra länder och kulturer tycker att det är att njuta av den vidsträckta naturen, den lappländska maten, norrskenet, samisk kultur och alla de aktiviteter som omgivningarna erbjuder. Det är magiskt för oss som inte är vana vid det.

 

Ser gärna fler svenska besökare

 

Han tillträdde själv som ny vd för tre månader sedan efter att grundaren av Icehotel, Yngve Bergqvist, lämnat över stafettpinnen. Det var han som tidigt insåg vilken attraktionskraft den speciella naturen och kulturen i norra Sverige kunde ha, långt innan turisterna började hitta till Sverige i större skala.

Vi skulle gärna välkomna lite fler besökare från södra Sverige

– Nu har turismen blivit en av Sveriges viktigaste näringar och inte minst lockar norra Sverige de utländska turisterna. Men vi skulle gärna välkomna lite fler besökare från södra Sverige, de förstår nog inte vilka upplevelser som väntar häruppe, utan åker hellre söderut.

Han tar ett exempel med en grupp från Göteborg som besökte Swedish Lapland och Icehotel under sommaren.

– De var förundrade över att det gick att uppleva så mycket fantastiska saker så nära inom Sverige, det tar ju bara 1,5 timmar med flyg hit från Stockholm.

Så de kommer försöka bli bättre på att informera även svenskar om vad som väntar dem bara en tåg- eller flygresa bort.

– Det handlar också om att vi som utgör aktörerna inom turistnäringen i Swedish Lapland lär oss att samarbeta allt bättre, och att vi förstår värdet av att inkludera alla som bor häruppe i arbetet. För Ica-handlaren är lika viktig som Icehotel för att ge turisterna rätt upplevelser och ett positivt bemötande.

 

Bidrar till ekonomisk och social utveckling

 

Han ser också turistnäringen som en stor möjlighet för den ekonomiska och sociala utvecklingen i norra Sverige.

Nu är det full rulle året om vilket innebär goda förutsättningar för alla näringar

– Inte minst nu när vi även har en sommarsäsong här på Icehotel så gynnar det alla runt omkring mycket. Tidigare kunde det vara rätt tomt på folk häruppe under oktober och november, och även på sommaren. Men nu är det full rulle året om vilket innebär goda förutsättningar för alla näringar häruppe, konstaterar Christophe Risenius.

I och med att Icehotel nu har en året-runt säsong ser han också stora chanser till ökade samarbeten med nya och befintliga partners inom fiske, foto, festivaler och mycket annat.

– Det tillför även mervärden för näringslivet, exempelvis kan LKAB koppla ihop företagsbesök med besök på Icehotel året om, vilket ger företagsbesöken en extra guldkant.

 

Siluett av kvinna som besöker Icehotel. Foto: Unsplash

 

Hållbarhet en nyckelfaktor

 

Icehotel vill på det viset bidra till en hållbar utveckling för hela regionen. Och hållbarhet är ett nyckelbegrepp i allt de gör.

– Det är mycket viktigt för oss att det finns en grundläggande hållbar tanke i allt vi gör. Turismen ska bidra till att stärka vår region, att hjälpa till att vidmakthålla naturens egen storslagenhet och djurlivet.

Och för att säkerställa att arbetet gynnar natur, kultur och regionen så samarbetar de också bredare än bara med de lokala aktörerna.

Skandinaviska Lappland är ett känt begrepp utomlands.

– Vi jobbar dels i den större regionen som hela Norrbotten utgör, och dels över gränserna med Norge och Finland. Vi talar ibland om skandinaviska Lappland, vilket är ett känt begrepp utomlands.

När de talar om den lappländska kulturen är den samiska kulturen central och de har mycket samarbeten med dem.

– Det är viktigt att vi säkerställer den regionala kulturen och traditionen, och där har samerna en viktig del, något som också intresserar turisterna mycket, konstaterar han.

 

Storslagna framtidsvisioner

 

Kanske är det för att Christophe Risenius är ny på vd-posten och i den lappländska miljön som han gör att han ser all den potential som finns i den unika miljö som Icehotel och omgivningarna erbjuder. Men han har definitivt stora framtidsvisioner.

– Jag tycker att alla i hela världen någon gång i sitt liv borde ha fått uppleva den arktiska miljön och kulturen, den finns inte på något annat ställe i hela världen, och den är magisk, avslutar han.