De möjliggör också trygg och effektiv utbildning av exempelvis kranförare. Den förmodligen största ekonomiska fördelen med simulatorer är att de kan användas till att optimera utvecklingen av nya maskinkoncept.

– Simulatorer har ett brett användningsområde i industrin. Industriföretagens och maskintillverkarnas teknikmognad har stärkts på senare år och allt fler ser nyttan i att investera i en eller flera simulatorer. Möjligheten att utbilda personal under säkra och trygga omständigheter är en av simulatorernas främsta fördelar, säger Derny Häggström, affärsutvecklingsansvarig på Oryx.

Industriföretag som vill demonstrera maskiner eller tillverkningsprocesser kan numera låta kunder och mässbesökare själva testa maskinen via en simulator. Det öppnar upp helt nya möjligheter för marknadsföring.

– Ytterligare ett exempel är att de kan simulera en tillverknings- och monteringsprocess på plats i fabriken. Ett företag som exempelvis ska leverera en maskinlösning till en kund på andra sidan jorden spar mycket tid genom att simulera lösningen redan på hemmaplan, säger Derny Häggström.