Att Höga Kusten har en rekordstor landhöjning efter inlandsisen är en av huvudanledningarna till att området utsågs till ett naturvärldsarv av UNESCO vid millennieskiftet. Världsrekordet är uppmätt vid Skulebergets topp, där kustlinjen gått hela 286 meter högre än nuvarande havsyta.

 

Naturen – fonden till allt

 

I Höga Kusten förenas öppet hav, branta berg och djupa skogar. Naturen är destinationens största tillgång och en källa till välmående för både invånare och besökare. Då Naturskyddsföreningen, via en jury, valde ut ett antal kandidater och därefter lät allmänheten rösta utsågs Höga Kusten 2016 till Sveriges vackraste natur.

 

Äventyren lockar besökare från hela världen

 

Naturen har lagt grunden till ett brett friluftsliv i Höga Kusten. Friluftslivet har i sin tur öppnat upp för ett enormt utbud av aktiviteter, äventyr och arrangemang. Höga Kusten är i dag en erkänd och prisbelönt destination för just detta.

Ett allt större antal besökare kommer varje år för att uppleva

Ett allt större antal besökare kommer varje år för att uppleva vandring, paddling, fiskeäventyr och andra aktiviteter. Här finns allt från bäversafari, hundspann och kajakuthyrning, till flottfärder, långritter, snöskovandringar, utförsåkning, rovdjursspaning och sälsafari.

Här finns Europas största Via Ferrata-anläggning med flera leder av olika svårighetsgrad. Till toppen går också en linbana både sommar- och vintertid.

 

 

Källa: Mia Karlsson, Höga Kusten Turism