I den småländska orten Gamleby finns GTV - Gamleby TV- & Medieproduktion som är en av Sveriges mest eftertraktade branschutbildningar inom mediaproduktion. Utbildningen som är en YH-utbildning öppnar dörrar för många olika karriärsmöjligheter i mediabranschen.

Tidigare studenter jobbar idag på bland annat SVT, TV4, FLX, ChimneyPot, Baluba, Nexico, Strix Television, Meter  med flera. Gamleby är en liten naturnära bruksort med cirka 4000 invånare och ligger vackert vid Gamlebyviken 2,5 mil norr om Västervik och 10 mil söder om Norrköping på ostkusten.

Varje år kommer det nya elever från hela landet för att bli framtidens mediearbetare. GTV erbjuder eleverna ett brett utbud av föreläsare och praktiska utmaningar. Utbildningen gör att eleverna får med sig ett brett kunnande som inte går att få på många andra utbildningar i Sverige. Utbildningen är en två-årig yrkeshögskoleutbildning i TV-produktion som ger ett djupt kunnande för att jobba på produktionsbolag eller i TV-branchen.

”Vi månar om att de studerande inte bara får en djup förståelse för olika arbetsprocesser inom all slags produktion utan vi ser även till att de har rätt kompetens när de tar sin examen så att de är anställningsbara direkt”

Säger utbildningsansvarig utbildningsledare Agnetha Wibell-Ahlstedt på GTV. Agnetha Ahlstedt

För att komma dit genomgår eleverna flera kurser under första året i både dramaturgi, regi, produktionsledning och olika tekniska fördjupningar. Eleverna jobbar både i större och mindre gruppkonstellationer internt på skolan men även externt mot exempelvis en beställare och kund. Att utföra så många produktioner under realistiska förhållanden som möjligt är en ständig strävan GTV har.

 

Producera tv. Foto: Unsplash

 

Realistiska förhållanden

Utbildningen sker under realistiska förhållanden och är organiserad enligt det arbetssätt som är brukligt inom branschen. I skolans olika studios, kontrollrum och redigeringar finns modern teknik som de väletablerade produktionsbolagen använder sig av. Under den skolförlagda delen av utbildningen har alla tillgång till både utrustning och lokaler 24 timmar om dygnet. Många av de studerande bor även bara ett stenkast från skolans lokaler i elevhemmet.

"Studierna bedrivs på heltid under två år och en tredjedel av utbildningen genomförs som LiA praktik"

Studierna bedrivs på heltid under två år och en tredjedel av utbildningen genomförs som LiA praktik på TV- och produktionsbolag runt om i landet. Där får eleven möjlighet att fördjupa dsig inom ett intresseområde och knyta kontakter i branschen för framtida anställning. Utbildningen ger de grundkunskaper som krävs för jobb i team på flera olika positioner i produktions- och teknikbolag för tv, film och web. Efter studierna kan man arbeta som projektledare, produktionsledare, producent, bildproducent, produktionsassistent, tv-ljudtekniker, bildingenjör, fotograf, redigerare, researcher eller teknisk ledare.

Tidigare studenter är i dag verksamma hos arbetsgivare som SVT, UR, TV4, Strix Television, Jarowskij, Titan Television, Baluba Television, Mediatec Broadcast NEP , Meter Film & Television, Yellow Bird, Mastiff och Ratata.