Många drömmer om att göra karriär inom hotell- och restaurangbranschen. För Linda Påhlman, 42, blev drömmen verklighet. Hon har arbetat många år inom detaljhandeln som säljare och butikschef. Under en period bodde hon i Italien och drev en butik som sålde prydnadssaker och möbler tillsammans med några vänner.
Men det var när Linda återvände till Sverige och anställdes på ett sängföretag som hon började se sig om efter något annat.

– Jag kände att det var dags för en förändring och att jag inte kom längre i min bransch karriärsmässigt, säger Linda Påhlman.

Svaret blev en YH-utbildning i Hotel Management på Frans Schartaus handelsinstitut i Stockholm. Utbildningen är tvåårig och den teoretiska delen varvas med praktik i sammanlagt 24 veckor, så kallad Lärande i arbete (LIA). På schemat står bland annat ekonomi, marknadsföring, ledarskap, bokföring och organisation.
Under första praktikperioden fick Linda omsätta kunskaperna i verkligheten.

– Det är jättebra att man får komma ut i arbetslivet och se hur det vi läser om fungerar i praktiken. Dessutom får man tid och möjlighet att nätverka och skaffa kontakter, säger hon.

Under andra praktikperioden hamnade Linda Påhlman på kedjan Nordic Choice Hotels – som var så nöjda med hennes insats att de inför slutterminen erbjöd henne en anställning. Linda har nu fått jobb som sales manager på huvudkontoret, något hon är väldigt glad över.

– Hotellkedjorna är väldigt engagerade och märker de att en praktikant gör ett bra jobb så vill de ofta behålla den personen. Men det gäller att visa framfötterna.

Linda har aldrig ångrat sitt beslut att byta karriär.

– Jag har fått mer kunskap och det har gett mer självförtroende. Kunskap är viktigt. Om fem år är jag förhoppningsvis kvar på ett stort hotellföretag och har kanske mitt eget säljteam, säger Linda och skrattar.