Många tycker att det är ett roligt val, men det kan också kännas som ett stort beslut som kan vara jobbigt att fatta.

Tre viktiga saker att tänka på inför att ni skickar in era första ansökningar

I högarna av broschyrer och reklam från skolor kan det vara svårt att få överblick, och jag tror att alla föräldrar som någon gång har haft barn i gymnasieåldern känner igen sig i hur snårigt det är att få klarhet i vad som är rätt utbildning för ens barn. Vad är mitt barn intresserad av? Hur ser jobbchanserna ut på det programmet? Hur är möjligheten till vidare studier? Precis som i andra viktiga beslut är det många parametrar som ska vägas in i gymnasievalet.  

I dag fungerar en fullföljd gymnasieutbildning som en inträdesbiljett till arbetsmarknaden. De elever som lyckas ta gymnasieexamen har goda förutsättningar att skutta vidare ut i vuxenlivet och etablera sig i samhället, medan de elever som inte lyckas med det i många fall får en kämpig uppförsbacke. Därför är gymnasievalet ett av de viktigaste valen som en ung människa ställs inför.

I valet och kvalet mellan olika skolor och program skulle jag vilja skicka med er tre viktiga saker att tänka på inför att ni skickar in era första ansökningar.

  1. Välj med både hjärnan och hjärtat
    Vi tillbringar stora delar av vår vakna tid på jobbet; ofta mer daglig tid än med våra familjer. Då är det viktigt att man får jobba med något som man verkligen trivs med och tycker är roligt. Att följa sitt hjärta leder i det sammanhanget sällan fel och man bör ta gymnasiet som en chans att förkovra sig i det som man är intresserad av – oavsett om det handlar om naturvetenskap, plåtslagning eller omsorg om människor. Det är förstås både lättare och roligare att lära sig något man är intresserad av. Samtidigt bör man fundera på hur arbetsmarknaden ser ut inom det området. Om det är låga chanser till jobb kanske det är bättre att välja en liknande utbildning med bättre framtidsutsikter. Här måste man försöka hitta en balanspunkt mellan vad hjärtat önskar och vad hjärnan tänker.
  2. Våga bryta könsmönster
    Trots att mycket har hänt på jämställdhetsområdet så präglas programmen på gymnasiet präglas fortfarande av en kraftig könsuppdelning. På vissa program, som vård- och omsorg, är en klar majoritet kvinnliga elever. På andra program, som till exempel fordon, råder det motsatta förhållandet. Här är det tydligt att vi har kört fast i gamla tankemönster. Varför skulle inte elektriker vara ett lika roligt yrke för tjejer som för killar? När vi begränsar vilka val vi kan göra utifrån vilket kön vi råkar tillhöra krymper våra möjligheter. Det är inte bara dåligt för individen – utan för hela samhället. Den som väljer mellan alla yrken och utbildningar får dubbelt så många möjligheter som den som begränsar sig till det som anses kvinnligt eller manligt.
  3. Glöm inte att det finns fler chanser
    Även om gymnasievalet är ett stort och viktigt val så är det knappast definitivt. På yrkesprogrammen kan man lägga till kurser så att man får högskolebehörighet, och även om man – fem år efter studenten – inser att man valde fel program finns det goda möjligheter till omskolning. Bara för att man har råkat utbilda sig till något på gymnasiet betyder det inte att man kommer att vara fast vid det för resten av livet. Tvärtom går vi mot en utveckling där allt fler byter karriär och skolar om sig flera gånger under sin livstid. I det sammanhanget kan det kännas skönt att veta att Sverige är ett av världens mest generösa länder när det kommer till vilka möjligheter man har att läsa in olika behörigheter eller skola om sig. Och så ska det förbli.

Vägen till det rätta gymnasieprogrammet är sällan rak och tydlig. Desto större är belöningen när man väl har tagit sig igenom alla kringelikrokar och till slut hittat rätt program! Det är därifrån resan mot vuxenlivet börjar på allvar. Ta hjälp av kunniga studie- och yrkesvägledare, välj med hjärtat och hjärnan och överväg alla utbildningar och yrken. Sist men inte minst: Lycka till med gymnasievalet!

Anna Ekström
Gymnasie- och kunskapslyftsminister (S)