Ett val som har stor påverkan på varje niondeklassares framtid. Det invanda kommer att bytas mot nytt - nya kompisar, nya lärare, ny skola och en ny skolform. Många elever och föräldrar sitter nu runt köksbordet och pratar om intressen, ambitioner, yrken och karriärval.

Kanske pratas det om vilka gymnasieprogram som kompisarna tänker välja eller vad föräldrar och syskon har studerat. Om betygen kommer att räcka för att komma in på det specifika programmet eller en bra skola. Och förresten; vad är egentligen en bra skola? Kommer det val som görs nu att påverka resten av livet? Det är inte konstigt att gymnasievalet skapar nyfikenhet och engagemang men samtidigt en viss stress och oro över att välja fel.

 

200 000 fler har ett jobb

 

Idag har vi en stark arbetsmarknad i Sverige. Sedan 2014 har nästan 200 000 fler människor ett jobb att gå till. Men samtidigt som nästan 350 000 personer letar efter ett jobb, så finns det drygt 100 000 lediga jobb. En gymnasieexamen är förstås avgörande för möjligheterna att studera vidare, men den betyder också mycket för att underlätta omställning senare i livet. Och den som har en gymnasieexamen har en mycket starkare ställning på arbetsmarknaden än den som inte har det.

Spelar det någon roll vilket gymnasieprogram man väljer? Jag tycker det.

Spelar det någon roll vilket gymnasieprogram man väljer? Jag tycker det. Den som väljer ett yrkesprogram får en utbildning som i många fall leder till en stark arbetsmarknad. Idag finns det ett mycket stort behov av undersköterskor, byggnadsarbetare och maskinförare, för att nämna några av de många yrken gymnasieprogram kan leda till. Ofta kan man också få jobb utomlands, och möjligheterna att starta eget är större med ett yrke i botten.

 

Det finns alltid möjligheter att välja om

 

Idag har alla elever på yrkesprogram rätt att välja till de ämnen som också ger högskolebehörighet. Vi socialdemokrater har nyligen föreslagit att den rätten ska stärkas framöver. Och för den som senare i livet vill komplettera till högskolebehörighet har vi infört en rätt till komvux och byggt ut möjligheterna att läsa vidare genom ett kunskapslyft. Så även om gymnasievalet känns stort och avgörande, så finns det ofta möjligheter att senare i livet välja om.

Ofta känns valet av skola väldigt viktigt.

Ofta känns valet av skola väldigt viktigt. Jag skulle råda både ungdomar och föräldrar att börja fundera över vilket program som verkar bäst och därefter tänka på vilken skola som är bäst. Det är trots allt programmet som avgör vad du kan arbeta med eller studera efteråt.

 

Ungdom som väljer mellan böcker i bibliotek. Foto: Unsplash

 

Öppna ögonen för ovanliga vägar

 

Ett enkelt sätt att öka valmöjligheterna är att tänka otraditionellt och öppna ögonen för de många yrken och utbildningar som förr ansågs passa bäst för män eller kvinnor. Den flicka som funderar på elektrikeryrket och den pojke som blir barnskötare ger sig själv dubbelt så många utbildningar och yrken att välja på jämfört med den som väljer mer traditionellt.

Mitt bästa råd till alla ungdomar är: Tänk med hjärnan och välj med hjärtat!

Men till syvende och sist är valet av utbildning och yrke en fråga om intresse och lust. Mitt bästa råd till alla ungdomar är: Tänk med hjärnan och välj med hjärtat! Det är dina intressen, dina ambitioner och dina drömmar som ska avgöra vad du vill studera och arbeta med. Och valet av utbildning och yrke är viktigt när du formar ditt liv. Jag lovar att göra vad jag kan för att gymnasieutbildningen ska hålla hög kvalitet och för att det ska finnas ordentliga möjligheter till livslångt lärande så att du kan ställa om eller komplettera din utbildning senare i livet.