Hon går en utbildning som ger henne en bred bas för att i framtiden arbeta på en djurklinik, i en zoobutik, på en djurpark eller med något annat yrke som fokuserar på olika typer av djur. För Jennifer, som älskat djur så länge hon kan minnas, har utbildningen bland annat inkluderat praktik på en djurpark, i en zoobutik och snart även på en djurklinik på Galapagosöarna.

– För mig var det självklart att välja ett gymnasieprogram där jag får lära mig att arbeta med olika typer av djur. Min framtidsplan är att söka en treårig högskoleutbildning till djursjukskötare. Till en början funderade jag på att bli veterinär, men nu känns djursjukskötare betydligt mer intressant. Det känns bra att gå en praktisk utbildning, det känns som att kunskaperna sitter bättre när man så gott som dagligen arbetar praktiskt med djuren på skolan, säger Jennifer Strange.

I utbildningen ingår minst tre praktikperioder och eleverna har även möjlighet att praktisera utomlands. Jennifer har praktiserat i en djuraffär, på Borås Djurpark, Djursjukhuset i Uppsala och i mars åker hon till Galapagosöarna för att göra sin sista praktik på en djurklinik där.

Är med och tar hand om skolans djur

På Spånga gymnasium finns ett stort djurhus med uppemot tusen djur fördelat på ett hundratal olika arter. Här finns bland annat ett stort sötvattensakvarium, en regnskogsavdelning och ett stall med många olika typer av djur.

– Det känns också bra att gå en utbildning som gör mig redo att jobba som djurvårdare direkt efter studenten. Jag har valt att läsa extra svenska och matte som även gör mig behörig för högskolestudier, så att gå en yrkesutbildning behöver definitivt inte innebära att man låser sig vid ett specifikt yrke i framtiden. Jag kan rekommendera djurvårdarutbildningen till alla som verkligen gillar djur och vill lära sig mer om hur djur fungerar och hur man tar hand om dem på olika sätt. Vi läser bland annat ämnen som djurbevarande, biologi, djurhållning och om sällskapsdjur och djurparksdjur, säger Jennifer Strange.