Här utbildar han sig till yrkesförare för lastbil och släp och när han tar studenten har han körkortet i sin hand, redo att börja jobba direkt i ett fritt yrke med många valmöjligheter.

– Under mina tre år på fordons- och transportprogrammet lär jag mig allt jag behöver för att bli en efterfrågad yrkesförare på arbetsmarknaden, bland annat körutbildning för B-, C- och CE-körkort. Jag trivs jättebra på skolan, det är en modern skola med fräscha lokaler och engagerade lärare, säger Fabian Edvardsson.

För mig var det en bra grund för att kunna hantera lastbilen om något skulle hända när jag befinner mig ute på vägarna

Han har siktet inställt på att börja jobba som lastbilschaufför med fokus på maskintransporter direkt efter studenten. Det som lockar med yrket är framförallt att det är fritt, mångsidigt och att den som är utbildad yrkesförare har många olika karriärvägar att välja mellan.

– Första året på fordons- och transportprogrammet är gemensamt för alla, oavsett vilken inriktning man senare väljer. Då läser man bland annat fordonskunskap och får även en grundläggande bilmekanikerutbildning. För mig var det en bra grund för att kunna hantera lastbilen om något skulle hända när jag befinner mig ute på vägarna. För att trivas som lastbilsförare så är det en fördel om man är flexibel och trivs med att självständigt lösa problem, säger Fabian Edvardsson.

Tar lastbilskörkort på skoltid

Han rekommenderar alla som är fordonsintresserade att ta en titt på vad Stockholms transport- och fordonstekniska Gymnasium har att erbjuda. Utöver lastbilsförare så kan man även utbilda sig till personbilsmekaniker, bussförare, lastbils- eller bussmekaniker.

– Om du är fordonsintresserad och vill jobba med fordon i någon form efter gymnasiet så passa på att besöka skolan när de har öppet hus. Då får du en chans att se lokalerna, lära dig mer om utbildningarna och träffa lärarna. För mig känns den här utbildningen helt rätt, det är verkligen en fördel att kunna ta lastbilskörkort på skoltid, det kommer jag att ha nytta av många år framöver, säger Fabian Edvardsson.