Beata Kull var en blyg elev när hon började gå i skolan. Hon kunde inte prata alls inför andra barn i klassrummet och led av sina svårigheter. Hennes lärare Eila Eskola såg henne och började arbeta med Beatas blyghet för att hon skulle våga prata mer och mer.

– Eila satte upp mål för mig, ett steg i taget. Sista målet var att jag skulle vara konferencier på skolavslutningen i trean och det var jag, berättar hon. 

Beata Kull hade sedan dess stor respekt för lärare och deras jobb, hon visste vad det kunde betyda att ha en bra lärare som som såg en. Men attityden hos elever och föräldrar var inte alltid samma som hennes egen.

College i USA

Direkt efter gymnasiet åkte hon till USA för att gå på college genom ett tennisstipendium. Där var det stor skillnad.

– Allas, både elever och föräldrars, inställning var att kunskap är makt. Lärarna var en stor tillgång som man såg upp till, säger Beata Kull.

Efter vistelsen i USA började hon fundera på hur hon kunde bidra till att lärarna i Sverige skulle hyllas, utvecklas och kunna göra ett bättre jobb.

– Eftersom jag är idrottare tänkte jag på hur man använder förebilder i idrotten. Alla framgångsrika personer har bra förebilder och därför ville jag skapa bra förebilder även bland lärare, berättar hon.

Ledarskap som skapar en bra atmosfär

Lärargalan hölls första gången 2016 och har som syfte att lyfta fram och hylla bra lärare. Alla gymnasieelever i Sverige fick chansen att nominera sin bästa lärare till Lärargalans pris genom en enkät. Intresset var stort och alla gymnasieskolor i Sverige deltog - eleverna ville hylla över 1000 lärare runt om i landet. Till höstens upplaga av galan ska även högstadiet inkluderas.

De vanligaste egenskaperna som eleverna lyfte när de beskrev en bra lärare i enkäten var ledarskap som skapar en bra atmosfär, motiverande genom att läraren tror på eleverna, positiv, glad och inspirerande.

– Är man en bra lärare blir det också roligare i klassrummet och eleverna lär sig bättre. Alla tycker om att bli uppmärksammade för att de gör ett bra jobb och jag vill att lärare ska få känna det. Min dröm är att Lärargalan ska bli lika stor som idrottsgalan - en dag som uppmärksammas, säger Beata Kull.

Målet är att galan ska inkludera alla lärarkategorier, helst redan nästa år, men Beata Kull tror att det är bäst att skynda långsamt.

– Det är viktigt att alla skolor i Sverige deltar i nomineringen så att man hittar alla bra lärare ute i landet. Därför utökar vi i etapper så att vi når ut till alla, säger hon.

Lärare ska inse hur betydelsefulla de är och vilken stor nytta de gör.

Hon menar att det är viktigt att förstå vilket jobb lärarna gör, de fyller inte bara eleverna med kunskap de lär känna framtiden också. Eleverna är framtidens medborgare och lärarna vet vilka värderingar som den nya generationen har. Den insikten är en enorm tillgång för flera funktioner i samhället och bör nyttjas på ett bättre sätt. Lärare ska därför inse hur betydelsefulla de är och vilken stor nytta de gör.

– Jag möter många som kommer fram till mig tack vare galan och säger att de pluggar till lärare nu eftersom de blivit inspirerade. Jag hoppas verkligen att vi kan fortsätta göra skillnad för läraryrket i framtiden, säger Beata Kull.