Viktor Johansson går tredje året på VVS-utbildningen på VVS-och fastighetsprogrammet på Sjödalsgymnasiet i Huddinge, som är ett gymnasium med både teoretiska och yrkesförberedande linjer, och han är mycket nöjd med sitt val.

– Jag började först en sam/sam-linje, men att bara sitta i en skolbänk hela dagarna passade mig inte alls, så då bytte jag till denna linje som jag hört mycket positivt om från kompisar, förklarar han.

Det vi lär oss i skolbänken får vi sedan testa dels i verkstaden på skolan och dels på praktik på företag

Och eftersom man kan få högskolebehörighet genom att i åk 3 välja till en extra kurs i svenska och engelska så kändes det helt perfekt för honom. Han kan välja att börja jobba på en gång för att kanske framöver plugga vidare, eller söka sig till högskolan direkt efter skolan. Det han också uppskattar med VVS-och fastighetsprogrammet är att han under gymnasiet kommer delvis ifrån den traditionella skolgången.

– Det är väldigt inspirerande att få både teori och praktik samtidigt. Det vi lär oss i skolbänken får vi sedan testa dels i verkstaden på skolan och dels på praktik på företag, berättar han.

Praktik på företag ingår under hela utbildningen. Första året med en vecka, andra året med två veckor på våren och i åk 3 har de praktik tre dagar per vecka på ”sitt” företag.

– Vi blir placerade på ett företag där vi går med en handledare och får se och lära och även testa vissa moment själva. Tanken är att vi ska bli arbetsförberedda tills vi går ut åk 3 så vi kan börja jobba på en gång.

Lärarna tar sig också tid med eleverna även utanför klassrummet och blir en kombination av kompis och lärare

Praktiken sker på ett och samma företag hela tiden och tanken är att de får jobb där om allt går som planerat. Vill man kan man byta företag under tiden, men det händer sällan. De jobb VVS- och fastighetsprogrammet leder till är exempelvis VVS-montör, en bransch där det råder stor efterfrågan på yrkesutbildade idag.

En av de stora fördelarna med utbildningen är lärarna, de är de bästa Viktor haft under hela sin skolgång. De har verkligen koll på både den teoretiska delen och en stor yrkeserfarenhet som gör att de med stor trovärdighet kan lära ut all praktik.

– Lärarna tar sig också tid med eleverna även utanför klassrummet och blir en kombination av kompis och lärare, de går verkligen att prata med, konstaterar han.

En annan fördel är att klasserna är små. Totalt går det 32 elever på VVS-linjen men de är uppdelade i två klasser på 16 elever i varje, bland annat för att få plats i verkstaden.

– Och den mindre klassen uppskattar jag verkligen, man blir sedd och får tid med läraren när man behöver, avslutar Viktor Johansson.