Inom IT- och data är arbetsmarknaden extra het, men ändå är utbildningsplatserna inte fyllda. Ett exempel är utbildningen Webb­utveckling.NET på Campus Värnamo, en kompetens som näringslivet skriker efter, men på ­utbildningen står hälften av platserna tomma.

Jacob Nodbrant går andra året på utbildningen och kunde inte vara nöjdare.

"Det är precis den utbildning jag letat efter"

– Det är precis den utbildning jag letat efter, som knyter ihop den teoretiska kunskapen med praktik. Och liksom många av eleverna har jag redan ett fast jobb som väntar på mig när jag tar examen till våren, på det företag där jag gör min praktik, berättar han.

 

Avståndet är inget problem

Utbildningen till webbutvecklare ger honom färdigheter i att arbeta med olika webbaserade system som hemsidor och e-shopar. Under de två år han går utbildningen så har de tre längre praktikperioder på mellan 4 – 8 veckor varje gång.

– Och praktiken är verkligen guld värd. Jag lär mig väldigt mycket under de perioderna då jag inser kopplingen mellan de teoretiska kunskaperna och verkligheten.

Att det inte är fler som söker sig till utbildningar som den han går tycker han är märkligt.

– Jag tror dessvärre att det är viktigare för många var de pluggar än vad. Men lite avstånd är ju inga problem. Jag pendlar från Jönköping vilket går mycket bra, både med bil och tåg.