Ränteavdraget har länge varit en grundpelare i svensk skattepolitik och en förmån för belånade personer. Nu står det klart att en av Sveriges mest omdiskuterade skattereformer (avskaffat ränteavdrag för lån utan säkerhet) försvinner helt från och med 2026, och med 50 % från 2025.

Läs vidare om:

  • Vad är ränteavdraget?
  • Hur påverkar avskaffat ränteavdrag blancolån & krediter?
  • Ökad ekonomisk press på hushåll
  • Bakslag för svensk handel och konsumtion
  • Alternativ till ränteavdraget
  • Långsiktiga fördelar för ekonomin
  • Vad händer nu?
  • Vanliga frågor och svar

Vad är ränteavdraget?

Ränteavdraget är en skattereduktion som regeringen har erbjudit sedan 1980-talet med syfte att minska hushållens räntekostnader. Genom avdraget kan privatpersoner dra av 30 % av sina ränteutgifter för lån med säkerhet och utan säkerhet. 

Lån som ej kommer att fortsätta vara avdragsgilla efter 2026: 

Till exempel kunde en person med en årlig ränta på 10 000 kronor för ett lån utan säkerhet spara 3 000 kronor tack vare avdraget. Detta gjorde ränteavdraget till en avgörande faktor vid snabba låneansökningar.

Hur påverkar avskaffat ränteavdrag blancolån och krediter?

Avskaffat ränteavdraget kommer att påverka totalkostnaden för dessa lån. En minskad skatteåterbäring kan leda till ekonomisk press och risk att betalningskrav skickas vidare till inkasso, för redan hårt skuldsatta personer. 

SEB förklarar att från och med 2026 får du inte göra något avdrag överhuvudtaget utan du betalar hela räntan, dock har du möjlighet att dra av 15 % för lån tagna under 2025. 

Ökad ekonomisk press på hushållen

Den största förändringen är att kostnader för diverse lån och krediter stiger. Låt oss säga att ett hushåll tagit ett blancolån om 200 000 kronor med en ränta på 7 %. Det innebär i nuläget att de får en skattereduktion på ungefär 4 200 kronor per år. Det är inte pengar hushållet kan räkna med längre.

Bakslag för svensk handel och konsumtion

Det kan också bli ett bakslag för svensk handel. Vissa hushåll finansierar sina större köp med krediter och kan nu undvika att ansöka om ett nya lån. Det kan påverka hur svenskar väljer att handla och konsumera. 

Alternativ till ränteavdrag

När ränteavdraget försvinner kan hushåll behöva hitta andra alternativ till att hantera sina lån och krediter. Ett alternativ är att förhandla om räntan på befintliga lån för att få en lägre kostnad. En annan möjlighet är att prioritera amorteringar på dyrare lån för att minska skuldbördan snabbare.

Långsiktiga fördelar för ekonomin

Trots dessa kortsiktiga utmaningar finns det även långsiktiga fördelar. Enligt Regeringen har blancolån nästan fördubblats i storlek de senaste 10 åren. Lån utan säkerhet är ofta problematiskt då de kan leda till betalningsproblem och anmärkningar. Genom att avskaffa ränteavdraget minskar risken att hushåll överbelånar sig.

Detta avskaffande kan även innebära att klyftorna minskar mellan hushållen. I nuläget har det främst gynnat höginkomsttagare och de som tar större lån.

Vad händer nu?

Det återstår att se exakt hur det avskaffade ränteavdraget kommer att påverka hushåll och företagande. En sak är säker, och det är att svenskar kommer att behöva anpassa sig till en ny ekonomisk situation.

2025 blir slutet på en tid med låneförmåner och det kommer att krävas mer ekonomisk planering framöver. Med rätt strategier kan svenska hushåll navigera i denna förändring och skapa en stabilare ekonomisk grund för framtiden.

Vanliga frågor och svar

Kommer avskaffandet av ränteavdraget påverka blancolån?

Ja, ett avskaffat ränteavdrag på blancolån blir dyrare eftersom räntekostnaderna inte längre kan dras av

Blir det dyrare att ha räntekostnader på kreditkort?

Ja, kreditkortsskulder kommer att få en dyrare totalkostnad utan ränteavdraget.

Kan hushåll fortfarande dra av räntor efter 2025?

Ja, möjligheten att göra ränteavdrag minskar till 15 % under år 2025, och avskaffas helt från och med år 2026.