En enkel tillgång till snabba krediter, så även utomstående faktorer likt arbetslöshet samt sjukskrivning kan leda till att man hamnar i en skuldfälla som kan vara svår att ta sig ur. Men det är aldrig för sent att bli skuldfri och därmed få en bättre privatekonomi, hur din ekonomiska situation än ser ut idag.

I den här artikeln pratar vi mer om 6 tips som lämpar sig perfekt för alla som vill bli av med skulder snabbt.

 

6 sätt att bli av med skulder

  1. Sälj saker du inte behöver: Likt hemmabiosystem och möbler.
  2. Skaffa ett till arbete: Så att du tjänar mer pengar.
  3. Försök höja din lön: Genom att prata med din chef.
  4. Låna pengar av vänner och familj: Mot en låg ränta.
  5. Säg upp dina kreditkort: För att inte längre kunna handla på kredit.
  6. Teckna dig för ett samlingslån: Med en lägre kostnad för lån som följd.

Nedan pratar vi mer om de tips som precis nämnts i större detalj.

 

1. Sälj saker du kan vara utan

Att sälja ting som du inte har behov av är en god idé, då alla pengar som du får ta del av kan nyttjas för att du ska kunna betala av på dina skulder. Du ska i första hand sälja lyxprodukter likt tv-apparater, spelkonsoler och dyra möbler. Tänk så här; om skuldberget inte kan bromsas, då tar Kronofogden dina saker i vilket fall.

 

2. Skaffa ett till jobb

Även om du redan har en tillsvidareanställning kan det vara en god idé att skaffa ytterligare en inkomstkälla, och detta i form av ett extraarbete som exempelvis tidningsbud eller en annan form av deltidsjobb. De extra pengar du tjänar ska du alltid öronmärka för låneåterbetalning.

Företagsrepresentanter för organisationer med god ekonomisk tillväxt bör alltid kunna förhandla gällande din lön.

 

3. Förhandla om en högre lön

Det är inte ovanligt att man har möjlighet att höja sin lön med 10 % årligen såvida man utmärker sig på sitt arbete. Och om din chef inte är beredd att höja din lön, då kan det vara läge att byta arbete för att på så sätt höja sin lön. Nya jobb är alltid sökbara på Arbetsförmedlingen.

 

4. Låna pengar av närstående

Om du har vänner eller familjemedlemmar som har en väl uppstyrd ekonomisk status är det en god idé att fråga om du får låna pengar av dem. Det är brukligt att få låna pengar av närstående mot en låg ränta, i bästa fall tillämpas ingen ränta över huvud taget.

Men tänk dig för innan du lånar pengar av vänner och bekanta, för om du inte kan betala av skulden kommer din relation med denne garanterat att påverkas negativt.

 

5. Klipp dina kreditkort

Kreditkort är ofta en bra idé, då man bland annat får möjlighet att ta del av kostnadsfria reseförsäkringar, shoppingförsäkringar samt bonussystem. Att låna pengar med ett kreditkort är dock en dålig idé, då det är brukligt att en hög räntesats på mellan 15 och 25 % tillämpas.

När du befinner dig i en skuldfälla ska du inte ha tillgång till enkla krediter, då det är en stor riskfaktor till överskuldsättning. Säg upp samtliga kreditkort, och fokusera i stället helt på att bli skuldfri.

 

6. Ta ett samlingslån

Mindre krediter har ofta en ränta på 15 till 40 %, medan ett samlingslån i regel har en räntesats på 5 till 10 %. Som du själv förstår är det enkelt att sänka sina kostnader för lån såvida man tecknar sig för ett samlingslån där som namnet antyder dyra småkrediter samlas.

Låneportalen Sambla har en perfekt process för att du ska kunna få en särskilt låg ränta när du ansöker om ett samlingslån. De låter nämligen kreditorerna tävla om att låna ut pengar till dig, vilket medför att de pressar ner räntan samt att du i förlängningen sänker dina fasta kostnader för lån.

 

Hur kan man bli av med skulder hos Kronofogden?

Som Kronofogden själva påpekar kan du ansöka om skuldsanering, men för att bli beviljad en skuldsanering måste du ha gjort allt du kan för att bli skuldfri. Dina samlade skulder ska även klassas som obetalbara, och du blir dessutom tvungen att leva på existensminimum medan skuldsaneringen pågår.

 

Hur blir man av med sina skulder på bästa sätt?

Om du vill bli av med dina skulder, se då till att betala tillbaka på dina lån på ett effektivt sätt. Dessa fyra steg utgör en gyllene formel för effektiv återbetalning av lån.

  1. Kartlägg dina krediter
  2. Amortera offensivt på de lån som är dyrast
  3. Betala minimibeloppet på de skulder som inte är lika kostsamma
  4. Fortsätt enligt denna modell tills det att skulderna är avbetalade

Ett samlingslån är dock det bästa alternativet, då du på så sätt sänker räntesatsen för samtliga krediter på en och samma gång.

 

Skräckexempel från verkligheten

I Youtubeklippet nedan får du se hur det går till när programledarna för Lyxfällan försöker tala Malin till rätta. Hon hade när programmet spelades in en månadskostnad för lån på hela 22 900 kronor.