Hur hanterar man sin privatekonomi på bästa sätt för att få över så mycket som möjligt per månad? Det är tufft om man betalar av lån eller har stora fasta utgifter. Men det är ändå enbart du själv som är den gemensamma nämnaren för din egen ekonomi. Om du inte tycker att pengarna räcker eller vill ska en bättre privatekonomi ås måste du börja med dig själv och se över vad du gör,

 

1. Sätt upp automatiskt sparande

Spara en bestämd summa varje månad automatiskt. Börja med att skapa en återkommande överföring. Lägg undan så mycket du kan. Om du kan du lägga undan 500, 1000 eller 5000 per månad spelar inte så stor roll. Det viktigaste är att du skapar rutin så att du verkligen avsätter pengar. När du automatiserar sparandet så slipper du dessutom tänka på det. Tyvärr finns det inga sparkonton längre i Sverige som ger bra ränta och det kommer det säkert inte göra på lång tid. Men an kan satsa en del av summan på fonder.

Med ränta-på-ränta-effekten är det faktiskt lätt att bli miljonär på tio-tjugo års sparade om du gör det klokt och lyckas hitta fonder med hög avkastning. Men du måste behålla disciplinen. Det är här det brukar brista. Hur du faktiskt tar kontroll över din ekonomi får du veta i följande punkter.

 

2. Planera din budget noggrant

Planera alla dina månatliga utgifter på månadsbasis samt dagliga utgifter på daglig basis. Hur mycket skall ett matinköp få kosta per dag? Och hur mycket blir det per månad? Dra först bort det du vill spara per månad från din nettoinkomst. Börja därefter med att spalta upp allt från mat, dagligvaror, kläder, möbler, resor osv. Tänk igenom vad mat och dagligvaror får kosta i snitt per dag. Slå ihop alla poster och gå igenom vad du egentligen har råd med för kostnader per dag och månad. På det här sättet kommer du som konsument att få en bra överblick över din ekonomi och vad för summor du egentligen måste hålla dig till. Var beredd på en chock när du inser att alla småsummor du spenderar och impulsköp här och där inte ryms i kalkylen.

 

3. Skär alla onödiga utgifter

Många bäckar små, tänk på det. Så skär bort alla onödiga utgifter. Och det allra viktigaste – impulsköp aldrig! Gör aldrig impulsköp, varken smått eller lite. Utgå från din planerade budget och köp vad du faktiskt behöver.

Att skära onödiga utgifter handlar även m fasta kostnader. Se om du kan slå ihop räkningar som mobil, bredband och TV på en och samma faktura. Jämför gärna elpriser och likande på olika jämförelsesajter. Kan du få ner dina fasta kostnader har du gett dig en ännu bättre marginal för ännu mera sparande! Och dessutom – låt dig aldrig luras av telefonförsäljare, varken om det gäller pensionsförsäkringar eller ett elbolag som kör det gamla ”betala-bara-för-inköpspris-tricket”.

 

4. Köp aldrig på kredit

Det som verkar för bra för att vara sant är i regel också för bra för att vara sant. Detta gäller även alla fantastiska villkor så att du ska kunna köpa för pengar som du inte har. Om du inte har pengar, låna inte av kreditbolagen, inte ens till en leksak om du kan undvika det. Så länge du håller dig till avtalet, dvs betalar i tid, så har du ditt på det torra. Men endast en eller två dagars försenad betalning kan göra en stor skillnad. Kreditföretag tar hutlösa ockerräntor det minsta lilla du blir försenad. En leksak kommer vid några gångers försenad betalning helt plötsligt kosta det dubbla i totalpris. Samma sak som tidigare punkter gäller även här – planera din budget och köp enbart vad du faktiskt har råd med. Du vill inte bli skuldsatt och hamna hos Kronofogden.

 

5. Ta ansvar tillsammans med din partner

Är du i ett förhållande så kan det vara värt att veta att förhållanden där paret har en gemensam ekonomi i regel håller längre än de förhållanden där båda separerar sin ekonomi. Svaret på frågan om varför det är så är ganska självklar. Först och främst får paret en bättre gemenskap när de delar ansvaret för de totala utgifterna. Det blir lättare att planera resor, inköp för hemmet som möbler och vitvaror och andra gemensamma utgifter. Faktiskt brukar man också kunna undvika impulsinköp och andra onödiga utgifter när man känner ett gemensamt ansvar för familjens ekonomi.

 

Bonustips: Snåla inte

Klaga inte på att saker är dyrt eller över att du inte har råd med det du vill ha. Hitta på sätt att tjäna mera pengar istället. Det finns så otroligt mycket man kan göra för att få en extra inkomst. Man kan extraknäcka som kontaktperson eller som personlig assistent ett visst antal timmar i veckan. Man kan starta E-handel eller sälja bröd eller egenodlade grönsaker på torgen. Har man bara lite fantasi finns hundratals sätt.